SPP: Tretí energetický balíček zavádza povinnosť odpredať Eustream

02.07.2012 Bratislava

Bratislava 2. júla (TASR) - Návrh novely zákona o energetike, ktorý už prešiel prvým čítaním v Národnej rade SR, zavádza pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., podľa jeho hovorcu Petra Bednára povinnosť začať okamžite s prípravou na reálny odpredaj svojej dcérskej spoločnosti Eustream, ak sa má tento krok zrealizovať v zákonom stanovenom termíne.

"Ako jediný model pre splnenie podmienok tzv. tretieho energetického balíčka totiž zavádza úplné oddelenie vlastníctva dodávateľských a prepravných činností tzv. ownership unbundling (OU). SPP sa na implementáciu požiadaviek európskej plynárenskej smernice do slovenskej legislatívy pripravoval systematicky už od roku 2010. Návrhy zákonov pripravované predchádzajúcimi dvoma vládami počítali s tým rovnako ako pozícia Slovenska počas schvaľovania tretieho energetického balíčka na úrovni EÚ, že modelom, ktorý bude na Slovensku implementovaný, bude tzv. model ITO (zriadenie nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete)," objasnil pozíciu SPP Bednár.

Novela zákona podľa neho stanovuje ako termín pre splnenie požiadaviek modelu OU 1. január 2013, ktorý je vzhľadom na čas potrebný na realizáciu predaja takej významnej spoločnosti, akou je Eustream, transparentným a zákonným spôsobom nerealistický a prakticky nesplniteľný.

Implementácia modelu OU a následný odpredaj dcérskej spoločnosti Eustream, ktorá je nezávislým prevádzkovateľom plynárenskej prepravnej infraštruktúry na Slovensku, bude mať z dlhodobého hľadiska vážny a ďalekosiahly dopad na postavenie SR na energetickej mape Európy, ako aj na fungovanie trhu so zemným plynom v SR.

Odčlenenie prepravnej infraštruktúry bude mať za následok oslabenie súčasnej pozície SPP ako dôležitého energetického hráča v stredoeurópskom priestore, a tým aj jeho schopnosti ovplyvňovať dianie na európskom energetickom trhu. Po odčlenení Eustreamu, ktorý významnou mierou prispieva k stabilite SPP, môže byť pre SPP zložité plniť si svoje povinnosti vo verejnom záujme vyplývajúce z postavenia kľúčového dodávateľa plynu na Slovensku, napríklad v rovine tzv. záložného dodávateľa.

SPP napriek nereálnosti stanovených termínov a spomínaným rizikám podnikne všetky kroky, ktoré povedú k naplneniu všetkých zákonných požiadaviek. Z tohto dôvodu pristúpi už v najbližšom čase k začatiu príprav na predaj dcérskej spoločnosti Eustream.

"V tejto súvislosti už SPP inicioval všetky súvisiace aktivity spojené s prípravou na transakciu tak, aby pre SPP a zároveň pre oboch akcionárov priniesla najvýhodnejšie možné podmienky. Medzi prvé kroky bude patriť príprava na prechod prepravných aktív do spoločnosti Eustream, čo je základnou požiadavkou smernice EÚ pri odčlenení prepravných činností, a to bez ohľadu na to, ktorý model unbundlingu bude schválený (ITO alebo OU)," dodal.
 

Vyberte región